İzmir İli Konak İlçesi Smyrna Antik Kenti Kazıları

   

            İzmir kent merkezinde modern kentin altında, Kadifekale ile Kemeraltı ekseninde uzanan Büyük İskender sonrasında inşa edilen Smyrna Antik Kenti’nde kazı çalışmaları “Bakanlar Kurulu Kararlı Kazı” statüsünde Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ve 2020 yılı itibariyle İzmir Katip Çelebi Üniversitesi adına yürütülmektedir. Çalışmalar Smyrna Agorası, Smyrna Tiyatrosu ve Kadifekale merkezli olarak sürdürülmektedir.

          İzmir, İzmir Körfezi’nin doğu derinliğinde uygun yerleşim koşulları nedeniyle Neolitik-Kalkolitik dönemlerden itibaren kesintisiz bir yerleşim tarihine sahip olmuştur. İlk olarak Bornova Yeşilova ve Yassıtepe Höyük, daha sonra Bayraklı-Tepekule Höyük yerleşimlerinin ardından kent, Büyük İskender sonrası bugünkü yerine (Kadifekale-Kemeraltı) taşınmıştır. Yeni kent, yeni yerinde Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin ardından Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de, 2 bin yılı aşkın bir süre boyunca  kesintisiz olarak iskan görmüş ve halen görmeye devam etmektedir. Smyrna çevresindeki verimli tarımsal alanları, ürün çeşitliliği, maden kaynakları, deniz ve kara ticaret yollarının üzerinde bulunması ile Batı Anadolu coğrafyasının en önemli liman kenti olarak günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.

       Antik dönemde kentlerin kuruluşunu bir kahramana veya bir efsaneye dayandırma geleneği sıklıkla görülmektedir. İÖ. 3. binde İzmir körfezinin kuzeyinde kurulan Bayraklı-Tepekule Höyük olarak bilinen yerleşimin İÖ. 4. yüzyılın sonunda Pagos (Kadifekale) eteklerine taşınması da bu geleneğe uygun olarak Büyük İskender’e dayandırılmıştır. Eski Smyrna'nın ele geçirilmesi sırasında Makedonya Kralı İskender’in Asya Seferi sırasında Smyrna'ya geldiğine dair İskender’in seferlerini konu alan “İskender’in Anabasisi” adlı eserinde Tarihçi Arrianos bize bilgi vermemekte ve diğer epigrafik ve arkeolojik bulgular da sessiz kalmakla beraber Anadolu'da Perslere karşı yapılan ve zafer kazanılan ilk savaş olan Granykos Savaşını takiben Sardis'den Ephesos'a giden ana yolun üzerinde bulunan Smyrna'ya kısa bir süre de olsa uğramış olduğu varsayılabilir. Kentin kuruluş efsanesinde İskender’in adı, İ.S. 2. yüzyılda yaşamış Coğrafyacı ve Gezgin Pausanias tarafından telaffuz edilir. “Periegesis tes Hellados” (Yunanistan’ın Tasviri) adlı eserinde Pausanias (Pau.VII, 5), İskender’in avlanmak üzere geldiği Pagos (Kadifekale) Tepesi eteklerinde, Nemesisler Tapınağı önündeki bir pınarın başında ve bir çınar ağacının altında uykuya daldığını, rüyasında gördüğü iki Nemesis’in (Öç Tanrıçaları) ondan burada bir kent kurmasını ve halkın buraya göç etmesini istediğini anlatmaktadır. Yine efsaneye göre Tanrıçaların bu isteğini duyan Smyrnalılar bölgenin ünlü kehanet merkezi Apollon Klarios Tapınağı’na danışırlar. Tanrı Apollon Smyrnalılara “Kutsal Meles’in ötesindeki Pagos tepesinde (Kadifekale) oturacak olanlar eskisine göre üç dört kat mutlu olacaklardır.” yanıtını verir. Bu efsane pek çok Roma Dönemi Smyrna sikkesi (parası) üzerinde canlandırılmıştır. 

         İÖ. 1. yüzyılda yaşamış olan bir diğer Coğrafyacı ve Gezgin Strabon (XIV, I, 37) kentin İskender’in komutanları Antigonos ve Lysimakhos tarafından imar edildiğini yazmaktadır. Hellenistik ve Roma dönemlerinde kent, mükemmel konumu sayesinde kısa zamanda gelişmiş ve Anadolu’nun önemli kentlerinden biri haline gelmiştir. Strabon, şehri kendi döneminin örnekleri içinde “en güzel olanı” şeklinde betimler. Strabon kenti tanımlarken belirgin bir portre çizmiştir. Strabon'a göre Smyrna’nın küçük bir bölümü tepede, büyük kısmı ise tepenin denize doğru uzanan eteklerinde yer almaktadır. Taş döşeli caddeleri birbirine dik doğrular şeklindedir ve iki katlı geniş sütunlu galerilere sahiplerdir. Kent ayrıca istenildiğinde kapatılabilen bir limana da sahiptir.

          Smyrna üç kez Neokoros (İmparatorluk kültüne hizmet eden tapınak - bunlar Tiberius, Hadrianus ve Caracalla döneminde tesis edilmişlerdir)  tapınağına ev sahipliği yapmasıyla kendi şehir sikkeleri ve yazıtları üzerinden övünecektir. Smyrna'nın öne çıkan bir diğer özelliği de Aleksandria'ya bağlı bir tıp okuluna sahip olmasıdır. Bu tıp okulunda eğitim görenlerden biri de daha sonra Roma'da İmparatorluk doktoru olarak görev yapacak olan Pergamonlu Tıp Adamı Galenos idi . Galenos Smyrna'da anatomi dersleri almış ve göz hastalıkları üzerine bir de kitap yazmış, Platoncu Filozof Albinos'tan felsefe dersleri almıştır.   

       Smyrna, Roma Dönemi'nde ilk Hıristiyan cemaatlerden birine sahip oldu. Nitekim St John'ın mektuplarının ulaştığı topluluklardan biri de Smyrnalı Hıristiyanlardı. Sonrasında Batı Anadolu'daki 7 kiliseden birine ev sahipliği yapmıştır. Smyrna'daki ilk Hıristiyan lideri Aziz Polykarpos idi ve Smyrna Stadyonu'nda şehit edildiğinde onun adına Martyrium inşa edildi. Martyrium'un kalıntıları Osmanlı Dönemine kadar ayakta kaldı. İnananlar onun asasından çıktığına inandıkları Çitlenbik Ağacı yapraklarını ve yapı kalıntılarından parçaları yüzyıllar boyunca yanlarına hatıra olarak aldılar. Hıristiyan Ortodokslar için birçok kilisenin yanısıra şehir dışında ve içinde Ayazmalar da vardı. Bunlardan Sütverenana adıyla bilinen şehir içindeki bir ayazma Roma su kanallarından biri üzerinde bulunuyordu ve Ortodokslar ve Türkler kadınların doğurganlıklarını arttıracağına ve sütlerinin bollaşacağına inanarak hem saygı gösterdiler ve hem de suyunu içtiler.

         Smyrna, Kudüs'ü ve kutsal toprakları ele geçirmek iddiası ile yola çıkan Haçlılar zamanında 2. Haçlı Seferi'nin uğrak noktalarından biri oldu. Ele geçen bir Fransız sikkesi bu sefere katılanları ve Fransızların varlığını işaret etmektedir. 13. yüzyılın başında, 4. Haçlı Seferi sırasında Haçlılar kutsal topraklara gitmek yerine Bizans İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'da (Konstantinopolis) kaldılar. Bizans Hanedanı başkentten ayrılarak Nikaia'yı (İznik) Bizans'ın merkezi haline getirdiğinde, Smyrna, Bizans Devleti'nin en önemli limanı haline geldi. Bu sırada Hanedana destek veren Cenevizlilere Smyrna Limanı gümrüğü ve kalesi tesis edildi. Gümrük ve kale 14. yüzyılın ikinci yarısında Papa tarafından Rhodos Şovalyelerine verildi. Anadolu topraklarının giderek Türkleştiği ve irili ufaklı Türk Devletlerinin kurulduğu bu süreçte, 1401'de Timur, bu devletler içinde lider konumda olan Osmanlı Devleti'ne karşı kazandığı Ankara Savaşı'nın ardından Smyrna'ya ulaştı ve Rhodos Şovalyelerinin elinde bulunan Liman Kalesi'ni ele geçirdi. Bu savaş Doğu'da büyük bir imparatorluk kuran Timur ve ordularının Hıristiyanlarla ilk ve tek mücadelesi olarak bilinir.

          Timur'un Anadolu coğrafyasından ayrılmasının ardından başlangıçta Osmanlı Devleti'nin küçük bir liman kenti halinde olan Smyrna/izmir kısa sürede eski günlerinde olduğu gibi büyüyecek ve 17 yüzyıldan sonra Doğu Akdeniz'in en büyük liman kentlerinden biri olacaktır. İzmir antikçağlarda olduğu gibi çok inançlı, çok kültürlü, çok milletli kozmopolit yapısı ile Osmanlı Dönemi'nde de öne çıkacaktır. Bizans Dönemi'nden itibaren Hıristiyanların ve ardından Müslümanların ve İÖ. 1. bin yıllarından itibaren var olan yerli Yahudilere ek olarak 16. yüzyılda İspanya'dan Anadolu'ya ve İzmir'e olan Yahudi göçü ile birbirlerine saygılı davranan farklı inançlara sahip insanların birlikte yaşamasına ev sahipliği yapmıştır. 17. yüzyıldan itibaren Batı'dan ticaret merkezli olarak kente gelen Levantenler (İtalyan, Fransız, İngiliz, Hollandalı vb) bu ortak yaşamın parçası olmuşlardır.

         Günümüzde ise İzmir kent merkezindeki modern yapılaşma nedeniyle birkaç noktada kalıntılara ulaşılabilmektedir. Tanımlanan arkeolojik alanlardan en iyi bilinenlerden biri, üzerinde Hellenistik ve Roma Dönemlerine ait sur kalıntıları, Bizans Dönemine ait sarnıç, Anadolu Türk Beylikleri Dönemine ait mescid ve Osmanlı Dönemine ait iç kale bulunan Kadifekale’dir . Kadifekale antik Smyrna’nın akropolü yani birincil kutsal alanı olması yanı sıra savaş durumunda kentin yine en önemli savunma yapısı olarak da görev yapmaktaydı. Bu nedenle kentin kurulduğu İÖ. 4. yüzyılın sonu-3. yüzyılın başından itibaren bir surla çevrelenmiş ve surlar Roma, Bizans ve Erken Osmanlı dönemlerinde sık sık onarılmış, yenilenmiştir.

          Antik kentin günümüze iyi koşullarda ulaşan anıtsal yapı örnekleri ile dolu olan alanı bugünkü kentin merkezinde bulunan Smyrna Agorası’dır.  Liman kentlerinde en az iki agoranın olduğu bilinmektedir. Smyrna’da ikinci agoranın yeri bilinmemekle birlikte limana yakın bir noktada ve daha çok ticari fonksiyonları ile ön planda bulunmalıydı. Mevcut agora ise, antik Smyrna’nın idari, siyasi, adli ve ticari merkezi durumundaydı. Bu özellikleri ile “devlet” agorası olarak da tanımlamak mümkündür. Mevcut kalıntılar ve yapılan sondajlar, agoranın kentin kuruluş efsanesine uygun olarak Büyük İskender’den hemen sonra İÖ. 4. Yüzyılın sonu- 3. Yüzyılın başlarında, yeni kentin ilk imar projelerinden biri olarak inşa edildiğini göstermiştir. Helenistik dönemden itibaren agoradaki yapılar zamanla yenilenmiş, değişikliklere uğramış, eklentiler yapılmış, İS. 2. yılın sonu -  3. yüzyılın başında bugün görülen halini almış ve en erken İS. 7. yüzyıla kadar genel karakterini korumuştur. Geç Bizans döneminden itibaren mezarlık olarak kullanılmış olduğundan antik döneme ait yapı izleri nispeten iyi korunmuş olarak günümüze ulaşmıştır. Bu alanda ilk kazılar Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk arkeolojik araştırmalarından biri olarak bilinmektedir.

        Bugün Agora avlu alanının yaklaşık 129 x 83 m boyutlarındaki bir kısmı görülebilmektedir. Bu alanı çevreleyen Batı Portiko’nun büyük kısmı (83 m), Doğu Portiko’nun küçük bir bölümü (20 m) ile kuzeydeki Bazilika’nın tamamı (161 m) ortaya çıkarılmıştır. Yeşil alan olarak kullanılan agoranın güneyindeki alanda Güney Portiko’nun olması beklenmektedir.

          Roma döneminde yoğun imar faaliyetlerinin gerçekleştiği kent pek çok kez depremler ile sarsılmıştır. Bunların arasında en yıkıcı olanı İS. 177/8 yılında gerçekleşmiştir. Bu depremin etkilerini Smyrna’da yaşayan hatip Aelius Aristides’in dönemin imparatoru Marcus Aurelius’a yazdığı mektuplardan öğrenmekteyiz. Bu depremden sonra kent, imparatorun yaptığı yardımlar ile hızla ayağa kaldırılmıştır. Agora’da bugün görülen kalıntılar bu hızlı onarım sürecinin ürünleridir.

      Alanın kuzey kanadını kaplayan Bazilika başta adli ve idari işlevleri olan ancak ticari işler için de kullanılan bir yapıdır.  Avukat, banker ve diğer ticaret erbabının yoğunlukla kullandığı bu yapı, inşasında kullanılan mermer, granit ve konglomera malzemeler ile oldukça gösterişli bir görünüme sahipti. Yapı yaklaşık 30 m genişliğinde 161 m uzunluğundadır. Avlu düzleminin altında bulunan bodrum katı, 4 galeriden ibaret, kemerli bir konstrüksiyona sahiptir. Bodrum katın doğu ve batı ucunda görülen çapraz kemerler dönemin ender örneklerindendir. Bodrum katının 1. ve 2. Galerilerinin taşıyıcı ayakları ve bölme duvarları üzerinde dünyanın en zengin boya ve kazıma çizgilerle yapılmış graffiti kolleksiyonu yer almaktadır. Bir harften bir cümleye veya bir tasvire kadar üç bine yakın duvar yazı ve resminin bulunduğu hesaplanmaktadır. Graffitolar dönemin yaşam biçimini aktaran gemi tasvirlerinden denizci ve gladyatörlere, hayvan figürlerinden sevgi ve şehvet sözlerine kadar değişik konu ve tasvirlerden oluşmaktadır. Antik çağda ender olarak rastlanan bu eserlerin temizlik ve konservasyon çalışmaları halen sürdürülmektedir.  Bazilika’nın bodrum katında dikkat çeken mimari özelliklerden bir 3. Galeri’de 72 adet karşılıklı küçük mekanın yer almasıdır. Mekanların Toptancı ve/veya Parekendecilere ait oldukları düşünülmektedir. Avlu seviyesinde iki katlı olan Bazilika’nın zemin ve 1. katı ortadaki galeri daha geniş olmak üzere üç galerilidir. Zemin katın batı sonunda yargıçların kullandığı tribunalis adı verilen bir mekan yer alıyordu. Bazilika’ya giriş kuzey cepheden yapının batı ve doğu sonlarındaki birer anıtsal kapı ile sağlanırken güney cephede bulunan anıtsal bir giriş kapısı ile de avlu düzlemine ulaşılıyordu. 

       Agora’da ortaya çıkarılan bir diğer yapı ise alanı batıdan sınırlayan Batı Portiko'dur. Yaklaşık 19 metre genişliğinde olan Batı Portiko’nun 82 metre uzunluktaki kısmı açığa çıkarılabilmiştir. Batı Portiko'nun güney sonunda, Agora meydanına cepheli bir anıtsal kapı yer alır. Deniz/Liman tarafından gelen yolun Agora’ya ulaştığı noktaya yerleştirilen bu kapı çift kemerli bir konstrüksiyona sahipti. Kapının mimari elemanları kısmen günümüze ulaşmış olan kuzey kemeri üzerinde İ.S. 177/8 yılında Smyrna’nın geçirdiği büyük depremden sonra kente yardımlar yapan Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un eşi Genç Faustina’ya ait olan yüksek kabartma bir portre yer almaktadır. Güney kemer üzerinde ise Marcus Aurelius'un portresinin olduğu düşünülmektedir.

       Erken Bizans Döneminde Batı Portiko’nun bodrum katlarında kemerli galerilerinin bir bölümünde sarnıçlar meydana getirilmiştir. Bu sarnıçlar Kadifekale eteklerinden çıkan kaynak sularını toplayarak agora ve çevresinin su ihtiyacını gidermek için inşa edilmiş olup bu sarnıçlardan çıkarak kente su dağıtan pişmiş toprak su yolları bugün hala Batı Portiko’nun bodrum kat zemininde izlenebilmektedir.

        Batı Portiko'nun arkasında tespit edilen 61x35 m yaklaşık boyutlarındaki Mozaikli Yapı’nın hemen tümü ortaya çıkarılmış olmakla birlikte yapıya adını veren bitkisel ve geometrik öğelerin tercih edildiği mozaik döşemenin ancak yarısının korunduğu görülmüştür. Yapının güneyden Faustina Caddesi, batıdan ise Bouleuterion Caddesi ile sınırlandırılmış olduğu ve her iki caddeden de merdivenlerle yapıya ulaşıldığı tespit edilmiştir. Bazı sosyal ve kültürel faaliyetler ile siyasi toplantılara ev sahipliği yaptığı düşünülen Mozaikli Salon’un iki evreli olduğu görülmüştür. İlk evreye ait mozaik döşemin bir deprem ve/veya ardından yangın sonucu tahrip olmasını takiben yapının onarıldığı ve zarar gören mozaik döşemenin yerine de ikinci tabaka mozaik döşemin yapıldığı anlaşılmaktadır. Mozaikli Yapı'nın doğu bitişiğindeki Agora Batı Portiko’nun zemin katına 5 adet kapı ile kuzeyindeki Geç Roma Meclis yapısı ile 3 adet kapı ile bağlantılı olduğu da gözlemlenmiştir.

         Mozaikli Yapı’nın hemen kuzey bitişiğinde Kent Meclisi yer almaktadır. Kent Meclisi'nin olduğu parselde biri Erken Roma Dönemi'ne diğeri ise Geç Roma Dönemi'ne ait üst üste iki meclis yapısının olduğu tespit edilmiştir. İS. 177/8 büyük depremden sonra hasar gören bu Erken Roma Meclis yapısının yerine Geç Roma Meclis yapısının bu kez daha büyük ölçüde inşa edilmiştir. Geç Roma Meclis yapısının kısmen korunmuş orkestra döşemine ek olarak, oturma basamaklarını yükseltmek için kullanılan ve meclisin alt yapısını oluşturan yarım tonozlu galerisi ve ardında yine aynı amaçla yapılmış 11 adet tonozlu mekanı ile ortaya çıkarılmıştır. Erken Roma Meclis yapısının ise orkestrası ve yapıyı küçük bir tiyatro formuna getirmek için inşa edilen ışınsal duvarlardan oluşan altyapısı izlenebilmektedir.   

       Son yıllarda tespit edilen antik kente ilişkin bir başka yapı Agora Hamamı'dır. İS.  2. yüzyılda büyük ölçekli olarak inşa edilen ve halen iki büyük kemeri 14 m boyunca yükselen hamamın doğu bölümdeki kazılarda sıcaklık, ılıklık ve soğukluk bölümleri ortaya çıkarılmıştır 

       Smyrna Antik Kenti’ne ilişkin bir başka anıtsal yapı örneği de tiyatrosudur. 20 bin kişilik bir kapasiteye sahip olan tiyatronun sahne binasının ve izleyici oturma yerinin ortaya çıkarılmasına dönük kazı çalışmaları halen sürdürülmektedir. Tiyatronun bulunduğu yerin İÖ. 3. Yüzyıldan itibaren dini, kültürel ve sosyal etkinlikler için kullanıldığı, en geç İÖ 1. Yüzyıldan itibaren de tiyatronun şimdiki yaklaşık halini aldığı, İS 2. ve 3. Yüzyılda yapılan onarımlar ve değişiklikler ardından 4. Yüzyılın sonu - 5. Yüzyılın başında terkedildiği tespit edilmiştir.

      Antik kente ilişkin olarak Basmane mevkinde yapılan arkeolojik çalışmalar burada Smyrna’yı Magnesia ad Sipylum (Manisa), Phokaia (Foça), Sardeis (Sart-Mustafa, Salihli) gibi kuzey ve doğu kentlerine bağlayan yol kalıntısını ortaya çıkarmıştır. Kapının konumu ve yolun doğrultusu takip edildiğinde Magnesia Kapısı’ndan çıkan yolun doğrudan Yeşildere üzerinden geçen modern Kemer köprüsüne ulaştığı görülmüştür. Bu çerçevede modern Kemer köprüsünün alt kısmında yapılan araştırmalarda Roma dönemine ait tek kemerli bir köprünün halen oldukça iyi durumda yerinde durduğu görülmüştür. Bu yapının Osmanlı döneminde de sıkça kullanıldığı ve pek çok kaynakta “Kervan Köprüsü” olarak adlandırıldığı bilinmektedir.

       Antik kaynaklar ve 17 – 20. Yüzyıllarda kente gelen batılı seyyahların yazı, çizim,  gravür ve fotoğrafları ışığında Smyrna’nın önemli bir Roma kentinde bulunan daha pek çok yapıya sahip olduğu öğrenilmektedir. Bunlardan en çok adı geçenler Kadifekale’nin güneybatısında bulunan Smyrna Stadionu ile Zeus Akraios ve Zeus Olympios Tapınakları, sahilde ve bugünkü Kemeraltı yayı içerisinde bulunan antik limanıdır.

Prof. Dr.  Akın Ersoy

(İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi)


SMYRNA ANTİK KENTİ

KAZI ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN

KAYNAKÇA

(Yayın Tarihine Göre)

KİTAPLAR

 

* Akın Ersoy - Mehmet Önder, Antik Smyrna, Seçilmiş Eserler ve Sikkeler (2007-2009), İzmir 2011

* Akın Ersoy, Altınpark, Konak Belediyesi Kültür Yayınları: 08, İzmir 2011      

* Akın Ersoy - Mehmet Önder - Hacer Turan, Antik Smyrna Sikkeleri: 2008-2012, İzmir 2014

* Akın Ersoy, Büyük İskender Sonrasında Antik Smyrna (İzmir), İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı 106, İzmir 2015

* Sevinç Gök, Smyrna (İzmir) Agorası'ndaki Osmanlı Yerleşiminden İzler: Kütahya Seramikleri (2007-2014), İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı 105, İzmir 2015.

* Smyrna/İzmir Kazı ve Araştırmaları I, Editörler Akın Ersoy-Gözde Şakar, Ege Yayınları, İstanbul 2015

* Binnur Gürler - Akın Ersoy - Gülten Çelik Ersoy, İzmir'in Osmanlı Dönemi Tanıkları: Smyrna /İzmir Agorasından Cam Objeler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı (112), İzmir 2016

* Akın Ersoy, Smyrna/İzmir Arkeolojik Kazıları ve Smyrna Agorası (2007-2014)/Gli ScaviArcheologici A Smyrna (Izmir) Tra Il 2007 Ed Il 2014, Hellenistik ve Roma Döneminde Smyrna (İzmir): Kazı ve Araştırmalar/Smırne (İzmir) in eta Ellenistica e Romana: Scavi e Ricerche,Ed: Massimo Frasca, Akın Ersoy, Pınar Aydemir, Ege Yayınları, İstanbul 2016

* Roger S. Bagnall - Roberta Casagrande-Kim - Akın Ersoy - Cumhur Tanrıver - Burak Yolaçan, Graffiti from the Basilica in the Agora of Smyrna, Institute for the Studies of the Ancient World, New York University Press, New York 2016

* Akın Ersoy, Antik Dönemden Osmanlı Dönemine Smyrna/İzmir Kemik Objeleri, Ege Yayınları, İstanbul 2017

* Smyrna/İzmir Kazı ve Araştırmaları II, Editörler Burak Yolaçan-Gözde Şakar-Akın Ersoy, Ege Yayınları, İstanbul 2017

* Smyrna/İzmir Kazı ve Araştırmaları III, Editörler Hakan Göncü-Akın Ersoy-Duygu S. Akar Tanrıver, Ege Yayınları, İstanbul 2019

* Akın Ersoy, Smyrna/İzmir Hellenistik Dönem Seramiği, Ege Yayınları, İstanbul 2020

 

SMYRNA ANTİK KENTİ

KAZI ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN

BİLDİRİ, KİTAP BÖLÜMLERİ VE MAKALELER

(Yayın Tarihine Göre)

 

* Marcus Kohl – Akın Ersoy, Agora d’İzmir, Travaux 2007, Anatolia Antiqua XVI (2008) 345-353

* Akın Ersoy,      L’agora romaine, d’Izmir a Smyrna, Musee du Louvre Editions, 2009, 52-56.

* Akın Ersoy, İzmir Konak İlçesi Şifa Parseli Kazıları, Arkeoloji Dergisi XIV(2009/2), EÜ Edebiyat Fakültesi Yayınları, s.1-9, Çizim 1-4, Resim 1-26.

* Akın Ersoy, 2007 Yılı Smyrna Antik Kenti Kazısı, 30. KST 2, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Md. Yayını, Ankara 2009, s. 33-46, Resim 1-15.

* Gökben Ayhan, Smyrna Antik Kenti Kazıları 2007-2008 Yılı Lüle Buluntuları, Sanat Tarihi Dergisi XVIII/2, 2009, E.Ü. Edebiyat Fakültesi Yayınları, s. 1-22.

* Akın Ersoy, 2008 Yılı Smyrna Antik Kenti Kazısı, 31. KST 2, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Md. Yayını, Ankara 2010, s. 409-433, Çizim 1-3, Resim 1-12.

* Akın Ersoy, Antik Smyrna'nın Kuzeybatı Anadolu'ya Bağlantısı: Kervan Köprüsü, Metropolis in Ionia II, Editörler: Serdar Aybek-Ali Kazım Öz, Homer Kitabevi, İstanbul 2010, s.141-144.

* Akın Ersoy – Barış Salman, Smyrna Agorasında Ele Geçen Taşınabilir Güneş Saati, EÜ Arkeoloji  Dergisi XV (2010) 87-92.

* Akın Ersoy, Burak Yolaçan – Gözde Şakar, 2009 Yılı Smyrna Antik Kenti Kazısı, 32. KST  2. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Md. Yayını, İstanbul 2010, s. 133-150.

* Burak Yolaçan, The Agora Basilica, Smyrna, SOMA 2011 Volume 1, Proceeding of the 15th Symposium on Mediterranean Archaeology, University of Catania (3-5 March 2011), Ed: P.Maria Militello-Hakan Öniz, s. 399-405.

* Akın Ersoy - Loudovic Laugier, Quatre Sculptures Recemment Decouvertes Lors des Foilles de Smyrne, Anatolia Antiqua XIX (2011), 241-256.

* Akın Ersoy - Sarp Alatepeli, Der Hafen von Smyrna: Die Sondierungsgrabungen von Kemeraltı und ihre Auswertung, IstMitt 61, 2011, 105-115.

* Akın Ersoy - Sarp Alatepeli, Smyrna Agorası Mozaikli Yapı Mozaikleri, JMR 4,2011, s. 17-26.

* Veronica François - Akın Ersoy, Fragments d’histoire: la vaisselle de tere dans une maison de Smyrna au XVIIIs., BCH 135(2011), s. 377-419, Fig. 1-14.

* Akın Ersoy - Duygu Yolaçan, Smyrna Agorası Mozaikli Yapı Mozaik Döşemi Konservasyon Çalışmaları, JMR 5, 2012, s. 71-80.

* Akın Ersoy - Gülten Çelik - Çağdaş Yılmaz, Smyrna Agora Bazilikası 3. Galeri 13 ve 16 Nolu Mekanlarda Ele Geçen Bir Grup Obje Çerçevesinde Bir Değerlendirme,  İsmail Fazlıoğlu Anı Kitabı, Editör: Işık Şahin, T.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınları, Ankara 2012, s. 105-114.

* Sevinç Gök Gürhan, Smyrna(İzmir) Agorası Kazılarında Bulunan Osmanlı, Uzakdoğu ve Avrupa Seramikleri Üzerinden Osmanlı Ticaret Hayatı, XV. Ortaçağ Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu Bildiri Kitabı, 19-21 Ekim 2011-Cilt 1, Eskişehir 2012, s. 429-439.

* Barış Salman-Hakan Göncü, Smyrna Bouleuterionu Orkestrası Opus Sectile Döşemesi, Arkeoloji ve Sanat Dergisi 140 (2012), s. 123-132.

* Ersin Doğer-Nezih Aytaçlar-Akın Ersoy-Murat Tozan, İzmir Kent Ansiklopedisi (Eskiçağ ve Ortaçağ Arkeolojisi Cildi), İzmir İBB Yayını, İzmir 2014.

* Akın Ersoy - Gülten Çelik Ersoy, Smyrna/İzmir Kazıları Kemik Buluntuları, TÜBA-AR 2012/15, s. 95-114.

* Bozkurt Ersoy - Akın Ersoy - Harun Ürer, İzmir’in Türk Dönemine Ait İlk Dini Yapısı: Kadifekale Mescidi, XVI. Ortaçağ Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu Bildiri KitaBI, 18-20 Ekim 2012-Cilt 1, Sivas 2014, s. 391-403.

* Akın Ersoy-Neslihan Kaya-Sibel Selçuk-Volkan Esen, Antik Smyrna/İzmir 2011-2013, 36. KST 2, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Md. Yayını, Gaziantep 2014, s. 14-34.

* Akın Ersoy, Smyrna: Yeni Keşfedilen Kamu Yapıları ve Alanlar (2007-2010) Çerçevesinde Bir Değerlendirme, BYZAS 19, 2014, s. 305-324.

* Akın Ersoy – Çağdaş Yılmaz – Sarp Alatepeli, Antik Smyrna’nın Hellenistik-Roma Dönemi Kent İçi Kapalı Sistem Su Kanalları, M.Büyükkolancı'ya Armağan Kitabı, Editörler: Celal Şimşek-Bahadır Duman-Erim Konakçı, İstanbul 2015, s. 277-284.

* Akın Ersoy, Smyrna / İzmir Kazıları Kalıp Yapımı Kaseleri ve Kabartmalı Kapları, TUBA-KED 11/2013(2015), s. 31-50.

* Akın Ersoy-Özer Erdin, Antik Dönem Smyrna Agorası’nda Bulunan Ludus Latrunculorum ve Mankala Oyun Tablaları Üzerine İnceleme, Ömer Özyiğit Hatıra Kitabı, Ege Yayınları, İstanbul 2015.

* Burak Felekoğlu, Eren Gödek, Akın Ersoy, İ.Murat Kuşoğlu, Altuğ Hasözbek, Physıcal, Mechanıcal and Microstructural Characterızatıon of Basılıca Plasters and Bouleuterıon Mortars in Smyrna Agora Mediterranean Archaeology and Archaeometry (MAA), Vol. 16, No 1, (2016), pp. 193-202.

* Akın Ersoy - Sarp Alatepeli, Water-Related Structures of Ancient Smyrna, De Aquaeductu Atque Aqua Urbium Lyciae Pamphyliae Psidiae, Tagungsband des Internationalen Frontinus-Symposiums, Herausgegeben von Gilbert Wiplinger, 31 Ekim-9 Kasım 2014, Antalya, Frontinus Geselschaft e.V. & PEETERS, Leuven 2016

* Akın Ersoy - Gülten Çelik Ersoy, A group of Bone Objects Found at Ancient Smyrna, Archippe, Studi in onore di Sebastiana Lagona, a cura di M. Frasca - A. Tempio - E. Tortorici, Bonanno Editore, Roma 2016, s. 113-128.

* Akın Ersoy, Smyrna and Related Cities in the Light of Finds, Smyrna/İzmir Kazı ve Araştırmaları II, Ed: Burak Yolaçan, Gözde Şakar, Akın Ersoy, Ege Yayınları, İstanbul 2017, s. 101-116.

* Gülgün Köroğlu-Feray Korucu-Seçil Yılmaz, Smyrna Agora Kazısından Erken Bizans Dönemine Ait Ampullalar (Hacı Mataraları), Uluslararası XVIII. Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu (22-25 Ekim 2014) Bildiri Kitabı, Aydın 2017, s. 399-420.

* Binnur Gürler & Gülten Çelik Ersoy, Smyrna Agorası'ndan Bir  Osmanlı Cam Konteksti: Bouleuterion Caddesi Buluntuları, Barış Salman Anı Kitabı, Ege Yayınları, İstanbul 2017, s. 65-76.

* Akın Ersoy-Burak Yolaçan, Nea/Yeni Smyrna: Yeni Buluntular/Nea New Smyrna: Recent Discoveries,      Geçmişten Günümüze İzmir/From Past To Present Uluslararası Sempozyum (4-7 Kasım 2015 İzmir) Bildirileri Kitabı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür       Yayınları, İzmir 2017, s. 241-250.

* Akın Ersoy - Hacer Turan, Smyrna / İzmir Kazılarında Ele Geçen Bir Grup Apollon Tasvirli Smyrna Kent Sikkesi, Epiphaneia: Prof.Dr. Nuran Şahin'e Armağan Kitabı, Ege Üniversitesi Yayınları, EÜ Edebiyat Fakültesi Yayın No: 198, İzmir 2018, s. 159-170.

* Akın Ersoy, Bazı Arkeolojik Buluntu Örnekleri Üzerinden Antik Smyrna/İzmir'de İnançlar, Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları – DEÜ Edebiyat Fakültesi Dergisi 5/1, 2018, s. 87-106.

* Akın Ersoy - Sarp Alatepeli, Antik Smyrna/İzmir 2016, 39. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu (22-26 Mayıs 2017 Bursa) Bildiri Kitabı, 39. KST 2, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın No: 178/2 - Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yayın No: 3551/2, Bursa 2018, s. 423-443

* Akın Ersoy, Smyrna/İzmir Kazıları Mermer Ağırlıkları, TÜBA-KED-18/2018, s. 1-18.

* Akın Ersoy - Burak Yolaçan - Hakan Göncü, 2016 Yılı İzmir İli Merkez İlçeleri ve Menemen İlçesi Yüzey Araştırması Projesi, 33. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu ( 22-26 Mayıs 2017 Bursa) Bildiri Kitabı, 35. Araştırma Sonuçları Toplantısı 1, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ana Yayın No: 3552/1 - Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yayın No: 179/1, Bursa 2018, s. 41-60.

* Binnur Gürler & Gülten Çelik Ersoy, Mozaikli Yapı 2012 Yılı Cam Buluntuları, Epiphaneia, Prof.Dr. Nuran Şahin'e Armağan Kitabı, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir 2018, s. 211-218.

* Sevinç Gök, Sixteenth-Nineteenth Century Italian Ceramics from the Agora of Smyrna, 15th. International Congress of Turkish Art (ICTA) Proceedings, Ed. Michele Bernardini, Alessandro Taddei, Universita di Napoli “L’Orientale” 16-18 September 2015, Ankara 2018, s. 311-322.

* Hakan Göncü, Kadifekale'nin Ortaçağ Savunma Sistemi, DEÜ Edebiyat Fakültesi 3. Uluslararası Tarih Sempozyumu; Aydınoğulları Tarafından Fethinin 700. Yıldönümünde Kadifekale'den İzmir'e Bakmak: İzmir'in Dünü ve Yarını, 5-7 Nisan 2018, Bildiri Kitabı, Editörler: Mustafa Daş-Erhan Göksu-Murat Yılmaz, DEÜ Matbaası, İzmir 2019, s. 430-440.

* Akın Ersoy, Eskiçağ'da Kadifekale, DEÜ Edebiyat Fakültesi 3. Uluslararası Tarih Sempozyumu; Aydınoğulları Tarafından Fethinin 700. Yıldönümünde Kadifekale'den İzmir'e Bakmak: İzmir'in Dünü ve Yarını, (5-7 Nisan 2018 İzmir) Bildiri Kitabı, Editörler: Mustafa Daş-Erhan Göksu-Murat Yılmaz, DEÜ Matbaası, İzmir 2019, s. 253-267.

* Akın Ersoy, Smyrna/İzmir Kazılarında Bulunan Bir Grup Kalıp Üzerine Değerlendirme, DEÜ Edebiyat Fakültesi Dergisi, DEÜ Yayınları, Cilt 6, 2019/1, s. 74-91.

* Akın Ersoy & Binnur Gürler & Hakan Göncü, Antik Smyrna/İzmir 2017, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu (07-11 Mayıs 2018 Çanakkale) Bildiri Kitabı, 40. KST 1, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın No: 3627-1, Ankara 2019, s. 63-78.

* Hakan Göncü - Burak Yolaçan - Akın Ersoy, Smyrna/İzmir Kırsalında Yer Alan Bazı Savunma Yapıları Üzerine Bir Değerlendirme, TÜBA-KED 2019/19, s. 11-28.

* Akın Ersoy-Ludovic Laugier, Sculptures Grecques et Romaines de Smyrne, Decouvertes Recentes, Anatolia Antiqua XXVII, s. 57-75.

  

SMYRNA ANTİK KENTİ

KAZI ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN

YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZLERİ

(Yayın Tarihine Göre)

* Yusuf Perçin Erturan, Smyrna Agorası Batı Stoa Restitüsyon Önerisi, DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir 2010.

* Burak Yolaçan, Smyrna Agora Bazilikası, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir 2013.

* Sarp Alatepeli, Smyrna Su Yapıları, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir 2016.

* Dijvar Talun, Smyrna Agorasında Bulunan Bir Grup Korinth Başlığı, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir 2016.

* Neslihan Kaya, Altınpark Arkeolojik Alanı Hellenistik Dönem Seramikleri, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir 2018.

* Gizem Tunç, Smyrna Agorası Mozaikli Yapı Seramikleri, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir 2018.

* Hakan Göncü, Smyrna Bouleuterionu, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir 2019.

* Gizem Alkan, Smyrna Agorası Bouleuterion Seramikleri, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir 2019.

* Sena Argun, Smyrna Unguentarium Buluntuları (2007-2014), DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir 2019.

* İbrahim Hakan Aydın, Smyrna Agorası’nda Bulunan Ranke Bezekli Frizler, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir 2019.

* Arman Keçeci, Smyrna/İzmir Tarihi Kent merkezinde AntikÇağ’dan Osmanlı Dönemine İbadet Mekan ve Alanları, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir 2019

Smyrna Antik Kenti Kazısı Facebook Sayfası İçin Tıklayınız

Smyrna Antik Kenti Kazı Tanıtım Videosu için Tıklayınız

 

Menüyü Kapat