Tüm HABERLER
  • 2020 Yılı İtibariyle İKÇÜ Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü Smyrna Antik Kenti Kazılarını Yürütecek

Smyrna Antik Kenti kazı çalışmalarını İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) sürdürecek.             İzmir'in son 3 bin yıllık tarihinin izlerini taşıyan antik kentteki törene, İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse,  İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Turan Gökçe, Prof. Dr. Adnan Kaya, Prof. Dr. İrfan Karadede, İKÇÜ Türk İslam Arkeolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Ürer, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TARKEM A.Ş yetkilileri ile kazıda görevli personel ve akademisyenler katıldı.             Rektör Prof. Dr. Saffet Köse törende İKÇÜ'nün sadece kampüste değil, İzmir'in her alanında bilimsel çalışmalar yaptığını belirterek, "İnanıyorum ki çalışmalarımız sadece İzmir’in geçmişine değil insanlık tarihine ışık tutacak." diye konuştu.             Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanlığı'nı yürüten ve İKÇÜ'de Türk-İslam Arkeolojisi Bölümünde göreve başlayan Doç. Dr. Akın Ersoy da kentin önemli tarihsel zenginliğe sahip olduğunu ifade ederek, "İzmir’deki çalışmalar, 1932 yılında TBMM’den çıkan çıkan bir karar üzerine başlamış, Atatürk Dönemi’nin 18 arkeolojik projesinden biri olmuştur. Bugüne kadar devam eden kazı çalışmalarında olduğu gibi bundan sonra da İzmir ve Türkiye arkeolojisi için önemli bulgu ve bilgilere ulaşılacaktır" dedi.             Konuşmaların ardından göndere İKÇÜ logosunun yer aldığı bayrak çekildi. Törene katılan heyet, kazı alanında incelemelerde bulundu, Akın Ersoy'dan bilgi aldı.

• Homeros Oyun Gösterimi Etkinliği

20.11.2019 tarihinde, Türk - İslam Arkeolojisi Topluluğunca düzenlenen etkinlikte, Karşıyaka Belediyesi Tiyatro ekibi tarafından 'Homeros' oyun gösterimi gerçekleştirilmiştir. Üniversitemiz öğrencilerinin yoğun ilgisi ve katılımıyla Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe, tiyatro ekibinin yanı sıra oyun yazarları da katılmıştır.

• Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü ile Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Arkeoloji ve Etnoloji Bölümlerinin Ortak Yürüttüğü Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü ve Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Arkeoloji ve Etnoloji Bölümlerinin birlikte yürüttüğü arkeolojik kazı, Moğolistan’ın Harhorin şehri, Ovor Havstal bölgesinde Altaş Yatırım Danışmanlık AŞ.nin sponsorluğunda başladı. 5 Haziran 2019 tarihinde, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Arkeoloji ve Etnografi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Erdenebold Lkhagba Svren ile Kâtip Çelebi Üniversitesi, Türk İslam Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Anıl Yılmaz’ın yönetiminde başlayan arkeolojik çalışmaların 20 Temmuz 2019 tarihine kadar devam etmesi planlanmaktadır. Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü öğrencilerinin de katıldığı kazı, Uygur dönemine ait kurganların bulunduğu bir vadide yürütülmektedir. Aynı vadi daha önce Moğol – Çin arkeologların yaptığı kazı çalışmalarına da sahne olmuştu. Yapılan kazının literatürde çok bilinmeyen bu tip kurganların daha iyi tanınmasına ve Uygur dönemi ölü kültü ile geliştirilmiş mimariye katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Toplam 3